mandag 6. oktober 2008

Bruk av IKT i barneskolen

Mennesket er knyttet til teknologien og den digitale verden, det er ikke til å komme unna. Det finnes i dag over ti milliarder nettsider. Er alle like bra?

JF Læreplanverket for Kunnskapsløftet 06 har enkelte av de forskjellige fagene påpekt at det skal brukes digitale verktøy for å oppnå kompetansemålet og en av de fem grunnleggende ferdighetene i LK06 er, ”Å kunne bruke digitale verktøy”. Det betyr at f. eks i norsk må elevene mestre nye tekstformer og uttrykk, redigere tekster og komponering. Med andre ord alle må ha en viss peiling innenfor den digitale verden.

Lærerne og skolen skal hjelpe elevene å bli bedre, og fokusere på det positive ved bruk av PC (Digital kompetanse i skolen (2005):19). Jeg mener det da er viktig å fokusere på hvilke nettsider som er viktig for elevene fra starten av. Det finnes så mange ”drit” sider som elevene kommer over. Hva med å fokusere og fortell om dem? Hva er konsekvensen av å legge ut bilder av seg selv på nettet? Elevene chatter mye, konsekvensene ved å lage seg profil. Ikke bare lære å bruke et tekstbehandlingsprogram, hente informasjon fra nettet, klippe og lime eller bildebehandling. Dette kommer uansett senere, men utforsk Internett sammen med elevene. Vis dem hvordan de skal oppføre seg ved en datamaskin.

Jeg hadde en opplevelse i praksis, hvor jeg hadde en sjette- klasse i IKT. De hadde fått utlevert oppgaver og linker på forhånd. Da vi kom inn på datarommet steg støynivået betraktelig, ungene ble helt vill og papir fra skriveren fløy over hele rommet. De virket som om de ikke hadde noen regler for hvordan de skulle oppføre seg ved en data, når det bare var studenter til stede vel og merke. Jeg er for like regler uansett hvem som er inne sammen med deg. Dette burde elevene lære tidlig!
Gi dem innsikt i hvordan ting fungerer og skal være.
”De erfaringene og opplevelsene barn og unge har med bruk av medier i fritiden, utgjør grunnlaget for den digitale kompetanseutviklingen som skal skje i skolen” (Digital kompetanse i skolen 2005:39).

Ulike nettsider


Jeg har snust litt rundt på nettet for å finne artikler og gode sider for hvordan man kan bli bedre på å bruke IKT i skolen. Har funnet et par sider se om jeg mener kan være interessant for enkelte.

Nettsiden
http://www.ikt-i-skolen.no/ kan fortelle deg hvordan DU kan bruke data i klasserommet ditt. Gir deg som lærer ulike ideer, div oppgaver som leder deg til nettsider, eks i matte: www.matematikk.org. Du kan lete etter oppgaver ut fra trinn eller fag. Dersom du går inn på faget KRL/RLE kommer det opp ulike aktiviteter, som nettbasert rollespill. Du finner tips og hjelp til hvordan laste ned spyware eller hvordan lage en webside.

Jeg fant også en IKT- ordbok som kan være nyttig:
http://www.skolenettet.no/moduler/templates/Module_Dictionary.aspx?id=24839&epslanguage=NO&Letter=A. Den fokuserer på ord og begreper knyttet til ”data-verdenen”.
På UNINETT sine sider, under IKT og læring
http://www.uninettabc.no/content.ap?thisId=214 fant jeg ulike dokumenter, under publikasjoner, som går på skole-hjem-samarbeid, hva som kreves. Dokumenter om digitale mapper og læringsressurser. Kanskje noen kan ha nytte av disse sidene.

Fungerer bruken av PC i den videregående skole, sett fra elevenes ståsted?

For et par år siden ble det pålagt at alle grunnkurselever ved den videregående skole skulle ha egen PC. PC-en skulle brukes i all undervisning. Dette er noe som jeg har fundert litt på om faktisk fungerer, og dermed vært i kontakt med to elever ved videregående.

Det er 1.året, spesielt studiespesialiserende (tidligere allmennfag) hvor man skal bruke PC i all undervisning. Om det funker? Lærerne bruker PC-en forskjellig, enkelte ønsker ikke at elevene skal ha den oppe, noen har regler for når den skal brukes, og andre sier ikke noe på det faktumet at de ikke ser ansiktet til elevene i løpet av en time. Dette krever en annen type kommunikasjon enn face to face. Det er få lærere som går rundt å sjekker hva elevene egentlig holder på med i løpet av undervisningstimen. Gjør de det de skal, chatter de, sitter på facebook etc?
De to elevene jeg har snakkes med mener at PC i undervisningen kan være negativt og positivt. Positivt i den forstand at de har tilgang på mer informasjon fra nettet, kan gå inn på lærebøkenes nettsider å hente mer info enn de får gjennom selve boken og det er lettere å jobbe med ulike oppgaver, prosjekt osv. Det går raskt å skrive ned det læreren sier og få lærere sjekker hva hver enkelt elev holder på med.
Videre er det flere negative sider. Det at lærerne ikke forholder seg til de samme reglene, enkelte eldre lærere ønsker ikke å bruke PC, flere elever er blitt avhengig av PC- en og rettskrivningsprogrammene. Enkelte har glemt hvordan man slår opp i en ordbok. Hva sier dette om norsk-kunnskapen til ungdommene i dag? Likevel gir PC større fleksibilitet, både for lærere og elever.
I boken ”Digital kompetanse i skolen (Ola Erstad 2005:19) står det at skolen skal bygge videre på det elevene tilegner seg i hverdagen. Skolen skal utfordre dem og gi elevene et mål å strebe etter. Klarer lærerne ved den videregående skole å utfordre elevene sine? Enkelte vet ikke hva elevene holder på med, hva de bruker PC-en til i hverdagen, foruten om til skolearbeid.


Lærerne er ikke lengre den eneste og viktigste informasjonskilden


IKT – Jentene tar igjen guttene

Da jeg snuste rundt på Internett kom jeg over en artikkel/undersøkelse på skolenettet, http://www.skolenettet.no/templates/News.aspx?id=51133&epslanguage=NO (06.10.08), om at jentene tar igjen guttene når det gjelder IKT, spennende. Noen mener jenter ikke kan data.

Undersøkelsen er gjort av Høgskolen i Buskerud og viser forskjellen mellom gutter og jenter er liten når det gjelder kompetanse innenfor bruk av data. Jentene har større selvtillit ved bruk av data enn før. Med andre ord kan ikke jentene bruke unnskyldningen: ”Jeg kan ikke, guttene er mye bedre enn oss” lengre.

Undersøkelsen er mer utdypende her, http://www.regjeringen.no/upload/BLD/Rapporter/2008/Inntakskompetanse%20-%20rapport.pdf, fra side 4 og utover.

Er dette et resultat av at de bruker PC- en mer i hverdagen eller at skolen har satt seg inn i det elevene faktisk holder på med? Eks hjemme: Musikk og andre nedlastninger, bildebehandlinger, redigerer filmer, chatting og andre kreative ting. Har skolen klart å gi dem den utfordringen de trengte for å få selvtillit?